COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ

Coğrafi Bilgi Sistemi yeryüzünde mevcut olan ve sonradan oluşan her türlü verileri haritalamaya ve analiz yapmaya yarayan bilgisayar bazlı bir sistemdir. Coğrafi Bilgi Sistemleri teknolojisi, sorgulama, görüntüleme, istatistik, analiz ve haritalarda gösterilen coğrafi analiz gibi ortak veritabanı işlemlerini birleştiriyor.

Bütün bu özellikler Coğrafi Bilgi Sistemleri’ni diğer bilgi sistemlerinden ayırıyor ve strateji planlamada, sonuçları tahmin etmede, olayları açıklamada, genel ve özel işlemlere cevap vermesiyle önemli hale getiriyor. Dünya genelinde GIS (Geographic Information System) olarak adlandırılan bu sistem, gelişmeye dayalı yerel yönetim stratejisinde kentlerin planlanması, planların uygulanması, kentli ve taşınmazların coğrafi olarak izlenmesi alanlarında etkin şekilde kullanılıyor.

Peki Belediyeler Bu İşin Neresinde?

Bir yerleşim yerinin coğrafi konumu, nüfusu, insanlarının sosyal yaşam koşulları, geçim kaynağı olan sanayi, turizm, tarım, ticaret, vb., olanakların varlığı gibi faktörlere bağlı olarak yaşanması muhtemel sorunlarına tespiti, her yerel yönetimin yapacağı ilk işlerden birisidir.
Belediyeler insanların sosyo-ekonomik yaşam durumlarını, taşınmazları ve yapılaşmayı en yakından takip eden ve Coğrafi Bilgi Sistemleri kullanımına en uygun nitelikte kurumlardır. Etkin bir Coğrafi Bilgi Sistemleri çözümü, güçlü yazılımlar, sorunsuz ve hızlı yenilenebilir donanım, insan faktörü, yerel veri toplanması ve yöntem bileşenlerinden oluşuyor.

KENT BİLGİ SİSTEMİ

Coğrafi Bilgi Sistemleri’nin kent bazında bir uygulaması olan Kent Bilgi Sistemi, konumsal ve konumsal olmayan verilerin bilgisayar ortamında depolandığı, işlendiği, analiz edildiği ve bunun sonucuna göre, yönetimlerce alınan kararların uygulandığı bir sistemdir.

Biz Kent Bilgi Sistemi’yle, kentsel faaliyetlerini yerine getirilmesinde optimum karar verebilmek için ihtiyaç duyulan planlama, altyapı, mühendislik, temel hizmetler ve yönetimsel bilgileri hızlı ve sağlıklı bir şekilde irdelemem imkanı sunuyoruz.

Bu hizmetimizle, en yakın hastane, eğitim kurumu, resmi kurumlar, tarihi yapı ve alanlar, dini tesisler, sağlık tesisleri, önemli iş merkezleri, otel ve karakollar kolaylıkla bulunabiliyor ve bu işlemin çıktısı alınabiliyor.

Erhan Reklam olarak Kent Bilgi Sistemi’yle, hem grafiksel hem de sözel veri tabanlarını kullanarak geniş kapsamlı sorgulama ve takip imkanı da sunuyoruz.

NUMARATAJ

 

Çalışma alanlarında gerekli tespitleri yaparak işe başlıyor, uydu fotoğraflarına ulaşıyor, arazi gezisinden sonra verileri güncelliyoruz. Numarataj ile bütün bina, cadde ve sokakların numara plakalarını montajlama işlemini gerçekleştiriyoruz.

Yapılan çalışmalarda teknolojiden faydalanıyoruz. Saha tespitlerinin ardından haritanın güncellik kontrollerini sokak sokak yapıyor ve güncel olmayan yerleri bilgisayarlar üzerinden işaretliyoruz.

Saha tespitlerini yaptıktan sonra deneyimli ekiplerimizle, bina ve iş yerlerinin tamamını dolaşarak giriş kapılarını, çift giriş varsa çift girişleri, cadde/sokağa bakan yönlerini ve eski numaralarını kaydediyoruz. Gün sonunda tablet bilgisayarda kaydedilen verileri merkez sunucuya İnternet üzerinden aktarıyoruz.

Çalışması tamamlanan cadde ve sokakların belediye yetkilileri tarafından onaylanmasıyla, yeni numarataj plakalarını hazırlıyor ve montaj işlemlerini gerçekleştiriyoruz.

ADRES BİLGİ SİSTEMİ

Adres Kayıt Sistemi’nin başarılı olması için Numarataj ve Adres Bilgi Sistemi çalışmalarının tam ve eksiksiz yapılması gerekmektedir.

Numarataj ve Adres Bilgi Sistemi çalışması; alanda adreslerin numaralandırılması, levhaların asılması ve adreslerin Ulusal Adres Veri Tabanı’na işlenmesi süreçlerinin tümünü içermektedir.

Adres Bilgi Levhaları’nın üretim ve montajında, yurt içi ve yurt dışı projelerimizle birlikte sektörümüzün en büyük üreticilerinden biri olarak tüm bu süreçleri eksiksiz yerine getiriyoruz. Başta İstanbul, İzmir, Mersin ve Kocaeli olmak üzere Türkiye’deki kapı numaralarının birçoğunun üretimini sağlayarak, montajını gerçekleştiriyoruz. İmalat hızımız ve kalitemizle, sektörümüzün Avrupa ve Orta Doğu’daki en büyük markalarından birisi olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

ADRES BİLGİ LEVHALARI

Kapı Numara Levhası, Duvar Tipi Levha, Direk Tipi Levha, Sokak Yönlendirme Direği ve Bağımsız Birim Levhası (Daire Kapı Numarası) alanlarında üretim ve montaj hizmeti sağlıyoruz.

RFID SİSTEMİ

Radio Frequency ldentification (RFID) canlıları ya da nesneleri radyo dalgaları ile tanımlamak için kullanılan bir teknolojidir. Sistemdeki okuyucu, RFID etiketinden aldığı radyo dalgalarını dijital bilgiye dönüştürerek bilgisayar sistemine geçmesini sağlar.

NEDEN RFID?

İhtiyaçlar doğrultusunda levhanın üzerine RFID tag ekliyoruz. Sahada dolaşan yetkili personelin RFID tag okuyan el terminali ile levhayı taradığı zaman sinyal, sistemdeki bilgisayara ulaşıyor. Bilgisayara girilen barkod numarasına göre yapıyla ilgili veri tabanındaki bilgi ekrana yansıyor. Böylece kapı numara levhasını, sadece o yapının sokak içindeki konumunu sembolize eden bir numara dizisi olmaktan çıkarıyoruz.

MAKS ENTEGRASYON UYGULAMALARI

Yerleşim yeri bazında güncel nüfusun nitelik ve niceliklerine ilişkin istatistik üretiyor, adres ve nüfus bilgilerinin tek merkezden takip edilmesini sağlıyor, adres karmaşası nedeniyle oluşan ekonomik kayıpları  önlüyoruz.

Bu uygulama sayesinde, nüfus sayımı ve tespitlerinde seçmen kütüklerinin oluşturulması ve güncelleştirilmesindeki ek maliyet yükünü ortadan kaldırıyoruz.

Böylece kamu hizmetlerinin etkin ve verimli yürütülmesini, kamusal denetim mekanizmalarının daha etkin çalışmasını ve kamu kurum ve kuruluşlarının birlikte çalışabilirlik ilkesi içinde bir e-devlet yapısına kavuşmasını sağlıyoruz.

Tekirdağ Muratlı, Tekirdağ Ergene, Tekirdağ Süleymanpaşa, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Kütahya Tavşanlı’da bu projemizi uygulamaya geçirdik.

AFET BİLGİ SİSTEMİ

Afet Bilgi Sistemi’yle levhalara teknolojiyi adapte ederek, vatandaşlarımızın afet anında hangi alanlarda toplanmaları gerektiğini gösteriyoruz. Her binaya bir kimlik kartı oluşturuyor, levhalarda yer alan kare kodların telefonlada okutularak toplanma alanlarına giden haritalara ulaşılmasını sağlıyoruz.

AFET BİLGİ LEVHALARI

Beşiktaş Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde, Afet Bilgi Levhaları projesini gerçekleştirdik.

MEZARLIK BİLGİ SİSTEMİ

Mezarlık Bilgi Sistemi’yle, mezarlıkları ziyaret eden vatandaşlarımızın her türlü bilgi ihtiyacını gideriyoruz. Bu sistem sayesinde mezarlık ziyaretine gelen vatandaşlarımız, mezarlık girişindeki interaktif cihazlar aracılığıyla sadece ad soyadı yatarak ziyaret edecekleri mezarın yerini kolay ve rahat bir şekilde bulabiliyorlar.

Vefat eden kişi hakkında kimlik ve ölüm kaydı bilgilerini anında ziyaretçiye sunuyor, mezarlık krokisi ve güzergah bilgilerini de veriyoruz.

 

MEZARLIK BiLGi LEVHALARI

Mezarlık içerisinde yer alacak levhaların üretim ve montajını, kusursuz bir şekilde gerçekleştiriyoruz.

VERİ TESPİT ANALİZ

Veri Tespit Analiz çalışmalarında, yerleşim alanlarına ait bütün verilerin toplanarak, grafik ve grafik olmayan bilgilerle eşlenmesi, sorgulanması ve analizlerinin yapılması sağlanır. Coğrafi Bilgi Sistemleri, Kent Bilgi Sistemi, Adres Bilgi Sistemi ve Ulusal Adres Veri Güncellemesi’ni içeren veri tespiti uygulamamızla tüm binaları, sokakları ve caddeleri en son haliyle güncelliyoruz.

Bu uygulamamızla, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı “Dış Kapı Numarataj Projesi”ne uyumlu olarak hazırlanan proje ve binaların coğrafi bilgileri, yapılış tarihi, işlevleri, özellikleri, inşaat kalitesi, yakıt türü, ısınma sistemi, ev veya iş yeri olma durumu, mal sahibi veya kiracı olma durumu, asansör, otopark ve doluluk-boşluk durumu kolayca tespit edebiliyor.

Bunun yanı sıra ilçenin nüfus yapısı, mahallelerin nüfusları, istihdam yapısı, gece ve gündüz nüfus yapısı, iş gücü özellikleri ve sektörel dağılım gibi detaylar da tespit edilebiliyor. Tüm bu güncellenen bilgileri bilgisayar ortamında arşivliyor ve uydu fotoğrafları eşliğinde ilçe halkının en hızlı ve doğru bilgiye ulaşmasını sağlıyoruz.

Böylece vatandaşların resmi kurumlardaki adrese dayalı işlemleriyle, vergi ve imar işlemleri için beklemesine gerek kalmıyor.

KENT MOBİLYALARI

Şehir mobilyaları, yerel yönetimlerin çevre sorunları hakkında kamu bilinci yaratması ve halkı eğitmesi açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Örneğin, ekolojik unsurlar barındıran veya atık malzemelerin geri dönüşümü ile yapılmış çevre dostu bir kent mobilyası, kullanıcılarına önemli mesajlar iletebilir. Kent mobilyaları; halka açık alanda kullanılan mobilya modelleridir.

  • Oturma alanları (banklar, sandalyeler ve benzeri birçok alan)
  • Aydınlatma ürünleri (tüm sokak ve benzeri aydınlatma ürünleri)
  • Caydırıcı ve sınırlandırıcı ürünler (trafik ya da yaya bariyerleri gibi)
  • Bilgi ya da işaret tabela ürünleri (cadde ve sokaklarda yer almakta olan tüm bilgi içerin ya da işaret belirtine tabela ürün çeşitleri)
  • Üst Örtü öğe çeşitleri (duraklar, gölgelikler gibi birçok seçim)
  • Çöp Kutuları

DRONE İLE HARİTALAMA

Gelişen teknoloji ile birlikte İnsansız hava araçları (İHA) birçok sektörde olduğu gibi harita sektöründe de kullanılmaya başlanmıştır. Tamamen haritalamaya yönelik geliştirilmiş RTK / GPS sistemine sahip insansız hava aracı (drone) ile havadan ekonomik, hızlı ve yüksek doğruluklu haritalar üretmektedir.

 

DRONE (İHA) ÇALIŞMA PRENSİBİ

RTK/GPS sistemi bulunan İHA ile TUSAGA-Aktif ( Cors-TR) sistemine bağlanılarak gerçek zamanlı elde edilen yüksek doğruluklu dengelenmiş koordinatlar kullanarak; yoğun görüntü eşleme (Dense Image Matching) yöntemi ile olarak Sayısal Yüzey Modeli(DEM), Halihazır, Ortofoto ve 3D model üretmektedir.

DRONE İLE HARİTALAMA UYGULAMASININ AVANTAJLARI

Drone ile Haritalama ile çok geniş alanları kısa sürede, doğruluktan ödün vermeden, düşük maliyetle haritalamak mümkündür.
• Zaman
• Maliyet
• Doğruluk
• Hassasiyet

 

 
 
 
1
1

UYGULAMA ALANLARI

• Halihazır harita üretimi
• Ortofoto
• Sayısal arazi ve yüzey modelleri
• İnşaat projeleri, maden sahaları, taş ocakları, döküm alanları, çöp atım sahaları
• Multispektral Görüntü Alımı
• Tarım Verimlilik Haritaları
• Maden sahaları, taş ocakları, döküm ve çöp atık sahalarının ölçümü- Hacim hesaplamaları
• Sanayi bölgesi ve tesislerinin ölçümü
• Arkeolojik çalışma alanlarının ölçümü
• Güneş Enerjisi Santrali (GES) Haritalama
• Baraj havzalarının ölçümü ve haritalaması
• Bataklık alanların ölçümü
• Doğal afet bölgelerinin acil durum haritaları
• Kentsel dönüşüm alanlarının ölçümü
• Mera alanlarının ölçümü
• 3 boyutlu şehir modelleme

REFERANSLARIMIZ

1
İstanbul
2
Kocaeli
3
Sakarya
4
Bursa
5
Çanakkale
6
Balıkesir
7
Kütahya
8
Eskişehir
9
Ankara
10
İzmir
11
Aydın
12
Muğla
13
Antalya
14
Mersin
15
Isparta
16
Kırıkkale
17
Kayseri
18
Zonguldak
19
Kastamonu
20
Kahramanmaraş
21
Tokat
22
Ordu
23
Malatya
24
Adıyaman
25
Erzurum
26
Şanlıurfa
27
Trabzon
28
Ardahan
29
Ağrı
30
Van
31
Batman
32
Çorum
33
Elazığ
34
Hatay
35
Sinop
36
Konya
1
Katar
2
Yunanistan
3
Uganda
4
Etiyopya
5
Libya
6
Seyşeller
7
Afganistan
8
Almanya
9
Malta
10
Fildişi Sahilleri
11
Kazakistan
12
Azerbaycan
13
Rusya
14
Suudi Arabistan